• Fri frakt över 500 kr
  • Hemleverans med Budbee
  • Säker betalning med Klarna
Så använder du din Patina
Tips & tricks

Så använder du din Patina

”Väl avvägda proportioner, förlitan på material och användandet av en klassisk typologi som de flesta människor har en positiv relation till; det är den enkla grund som banade vägen för oljelamporna Patina-familjen”. Så säger designerduon Broberg & Ridderstråle om sina oljelampor Patina.


Lampan är tillverkad i stål och finns pulverlackerad i vitt, grått, svart och blått samt med kopparyta. Glaset som medföljer är klart, men det finns även frostade glas att köpa till separat. Kopparlampan får en fin patina med tiden om den inte putsas. Det är originalet och det som ligger till grund för namnet Patina.


Här nedan följer en kort guide om hur du hanterar din Patina inför första användning och vidare.

1. Se till att behållaren är välfylld vid första användning. Se dock till att inte fylla ändå upp till kanten eftersom det då finns risk att det rinner över när du sedan ska skruva på brännaren. Vi rekommenderar lampolja av hög kvalité från märken som Kemetyl och Nitor.


2. Skruva fast brännaren och låt den dra i cirka 30 minuter. Känn efter att den blivit fuktig på toppen.

https://www.klong.se/pub_docs/files/SåanvänderdudinPatina/Patina-steg-1_square.jpg

3. För en jämn och fin låga, se till att veken är jämn med kanten på brännaren. Trimma med sax vid behov.


4. När du tänder veken ska endast 1-2 mm av veken vara synlig över kanten på brännaren. Högre än så ska vekan aldrig skruvas upp eftersom det då blir veken som brinner istället för enbart oljan.

https://www.klong.se/pub_docs/files/SåanvänderdudinPatina/Patina-steg-2_square.jpg

Se också till att behållaren aldrig blir helt tom så att veken blir torr. I sådant fall brinner också själva veken och du kan då behöva börja om med en ny. Eldar men annars enligt dessa instruktioner så ska man aldrig behöva byta ut sin veke.


Slutligen, tänk på att glaset blir rejält varmt när du eldar lampan. Enklast släcker du din Patina genom att blåsa ut lågan. Alternativt vrider du ner veken tills lågan kvävs.

https://www.klong.se/pub_docs/files/SåanvänderdudinPatina/Patina-steg-3_square.jpg

Upptäck alla Patina och tillbehör här

Liknande artiklar

En kaka till kaffet? 

Denna site använder cookies för att optimera din köpupplevelse. Vill du veta mer? 
Läs mer här